Recepty s Bujónkou

POLÉVKY:

DÝŇOVÁ SE ZELENINOU A ČERVENOU ČOČKOU:

Ingredience

  • 2 střední brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1l vody
  • 3-4 PL Bujónky Česnek-dýně
  • hrst červené čočky
  • máslo/olej

Postup přípravy

Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na másle/oleji. Jakmile je cibulka lehce osmahnutá, přidejte nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a opět chvilku osmahněte. Poté vlijte vodu, přidejte Bujónku, na kostičky nakrájené brambory, vše přiveďte do varu a vařte 10 min. Po uplynutí této doby přidejte do polévky červenou čočku a vařte ještě 5 min.

TIP: zeleninu můžete měnit dle Vaší chutě a podle toho co zrovna máte po ruce. Přidáním čerstvé nasekané petrželky dotáhnete polévku k dokonalosti.

 

POLÉVKA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM:

Ingredience

  • 2 střední brambory
  • 2-3PL Bujónky s medvědím česnekem ( v nabídce vždy jen omezené množství)
  • 1l vody
  • 150 ml smetany (můžete použít i rostlinnou smetanu)
  • mletý muškátový oříšek
  • čerstvě mletý pepř
  • chléb či toust

Postup přípravy

Brambory nakrájejte na kostičky a vařte je ve vodě s Bujónkou. Ochuťte pepřem a mletým muškátovým oříškem. Nakonec vmíchejte smetanu, nechte krátce provařit a polévku rozmixujte dohladka. Zatímco se polévka vaří, nakrájejte chleba/toust na kostičky a ty osmahněte nasucho či na kousku másla. Polévku můžete ozdobit čerstvými nasekanými listy medvědího česneku. Další skvěla varianta je s přidaným stouhaným parmazánem.

 

PÓRKOVÁ KRÉMOVÁ S KUKUŘICÍ:

Ingredience

  • 1 pórek
  • 1 malou plechovku kukuřice (nebo hrst mražené
  • hrst polenty
  • 1-2 PL Zeleninové Bujónky se sýrem parmazánového typu
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • muškátový oříšek

Postup přípravy

Pórek nakrájíme na malé kostičky a krátce orestujeme, po té zalejeme vodou (přibližne 1,5l), přidáme Bujónku, kukuřici, sůl, pepř a ostatní koření podle chuti a povaříme přibližně 15 min. Mezitím si na suché panvi prohřejeme polentu, jakmile zavoní, vsypeme ji do hrnce, promícháme a vaříme další 2 minuty. Na závěr můžete rozmixovat. Hotovo, můžeme podávat. Dobrou chuť!

Tip: pokud nejste vegetariáni, můžete zkusit s kuřecí Bujónkou, taky velká dobrota.

 

 

 

 

POMAZÁNKY: 

BRAMBOROVÁ CHLEBÍČKOVÁ:

  • 0,5 kg brambor uvařených ve šlupce a oloupaných
  • 1 cibule
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 1 PL zeleninovo-sýrové Bujónky
  • 2 PL majonézy
  • 3 PL Lučiny nebo Philadelphie
  • 1 PL hořčice
  • jarní cibulka

Brambory uvaříme v osolené vodě ve šlupce a necháme vychladnout. Vychladlé brambory oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. K bramborám přidáme nadrobno nakrájenou čerstvou cibuli, majonézu, Lučinu, hořčici, pepř, jarní cibulku nasekanou najemno a Bujónku, která nám pomazánku krásně dovychutí a nemusíme již přidávat sůl.
 
Pomazánka se nejlépe hodí na obložené chlebíčky, které servírujeme se šunkou, plátkem vařeného vajíčka, plátkem nakládané okurky a kouskem nakládané papriky. Chlebíčky jsou ideální jako silvestrovské pohoštění.
 
 
 
 
 
 
HLAVNÍ JÍDLA:
 
 
MASOVÉ KULIČKY / SEKANÁ:

Ingredience

  • 1kg mletého masa míchaného, nebo jen hovězího
  • 2 ks vejce
  • pepř
  • hrst ovesných vloček
  • majoránka
  • sůl
  • 2 PL Zeleninové Bujónky
  • 1 PL Česnekovo dýňové Bujónky

Postup přípravy

Veškeré ingredience smícháme v míse. Pokud se nám zdá hmota řídká, přisypeme ovesné vločky. Hmotu řádně prohněteme. Vytvoříme kuličky nebo šišku, kterou dáme do pekáčku potřeného olejem.

Do hrnečku si připravíme studenou vodu a povrch sekané potřeme vodou. Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch. Snížíme teplotu na 150 °C a asi 45 min. Za občasného podlévání pečeme do křupava.

Tip: Můžete do směsi přidat Houbovou Bujónku místo Česnekovo dýňové.
Tato varianta je skvělá i v bezmasé podobě na zeleninové nebo luštěninové placky.

RODINNÝ MORAVSKÝ BUŘTGULÁŠ (4porce):

(recept od Viki MasterChef)

  • 3 ks klobásy
  • 1 kg brambor
  • 1 větší cibule
  • 2 PL Bujónky pečená paprika a chilli
  • 1 L vody
  • 0,5 ČL kmínu
  • 1 ČL mleté papriky
  • 1 ČL sušeného česneku
  • špetka soli a pepře
  • 1 PL oleje
  • 1 PL bramborového škrobu

Postup: Začneme tím, že brambory oškrábeme a nakrájíme na střední kostičky. Klobásky nakrájíme na kolečka a cibuli najemno. V hrnci na oleji orestujeme cibulku, přidáme klobásky a necháme chvíli opékat. Poté přidáme nakrájené brambory, které orestujeme ze všech stran. Nyní přidáme kmín, mletou papriku, sušený česnek, pepř, sůl a lehce zarestujeme (dáváme pozor, abychom papriku nepřipálili). Nyní celou směs zalijeme vývarem připraveným z 1 l vody a 2 PL Bujónky. Hrnec přiklopíme poklicí a necháme směs vařit cca 20 minut. Na závěr guláš lehce zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným v troše vody. Buřtguláš podáváme s čerstvým chlebem.

HOUBOVÝ KUBA (2porce):

recept od Viki

  • 100g krup
  • 30g sušených hub
  • 1 PL houbové Bujónky
  • 1PL oleje
  • 1 PL sušené majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 6ks čerstvých žampionů
  • čerstvá petrželka

Postup: Přes noc si necháme namočené sušené lesní houby. Kroupy uvaříme do měkka v osolené vodě. Namočené houby vaříme v hrnci alespoň 10 minut. Na pánvi na oleji orestujeme cibuli nakrájenou najemno, přidáme utřený česnek, nakrájené žampiony, uvařené kroupy, orestujeme a na závěr směs dochutím majoránkou a houbovou Bujónkou, případně dle chuti ještě dosolíme. K takto orestované a dochucené směsi přidáme nakonec vařené lesní houby i s vodou. Směs můžeme jíst takto nebo ještě necháme zapéct cca 10 min/180°C. Zdravějšího houbového Kubu podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou pro zvýraznění chuti.

ŘEPOVÉ RIZOTI S KOZÝM SÝREM od Simony Málkové:

INGREDIENCIE
200 g ryže arborio
150 g varenej červenej repy
1 stredne veľká cibuľa
200 ml suchého bieleho vína
600 ml vody
1 PL repovej bujónky
40 g parmezánu
½ PL olivového oleja
Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Na dozdobenie:
Vlašské orechy
Kozí syr
Čerstvá petržlenová vňať



POSTUP
Najskôr si pripravíme vývar – 600 ml vody privedieme k varu a pridáme do nej lyžicu bujónky. Vývar povaríme ešte cca 3 minútky a odstavíme ho z plameňa. Na olivovom oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľku dosklovita. Pridáme k nej nepremytú ryžu, krátko opečieme a podlejeme vínom. Keď sa víno takmer vsiakne, začneme postupne po žufankách prilievať pripravený vývar. Ryža musí byť stále ponorená vo vývare a pravidelne ju miešame. Keď už je ryža takmer mäkká, prilejeme k nej červenú repu rozmixovanú dohladka spolu s troškou vývaru. Na záver pridáme nastrúhaný parmezán, rizoto odstavíme z plameňa a ešte dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Rizoto podávame ešte horúce s kozím syrom, vlašskými orechmi a čerstvou petržlenovou vňaťou.

NUTRIČNÉ INFORMÁCIE
Na 1 porciu, z celkového množstva vyjdú 2 väčšie
Kalórie: 567
Bielkoviny: 16 g
Sacharidy: 83 g
Tuky: 11 

 

KUŘE VE SMETANOVÉ OMÁČCE (2porce):

  • 1 kuřecí prsa nakrájené na kostičky
  • 1 cibule
  • 1 PL oleje
  • 1 PL kuřecí Bujónky
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 smetana 12% (můžeš i více procentní nebo rostlinou, záleží na tobě)
  • 1 PL hladké mouky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup: Cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na oleji do zlatova. Poté přidáme kuřecí kostičky, které jsme lehce nasolili a orestujeme ze všech stran. Jakmile je maso orestované přidáme Bujónku, podlijeme trochou vody, přidáme bobkové listy, nové koření, pepř a necháme dusit cca 10 - 15 minut. Nakonec vyndáme koření a omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně. Necháme mouku lehce provařit (cca 5 minut) - ideálně za stálého míchání, aby se nám smetana nezdrcla a máme hotovo. Rychlo kuře na smetaně servírujeme dle chuti s knedlíkem nebo i rýží. Dobrou chuť.

 

CHILI CON CARNE:

  • 500g mleté maso 
  • 1ks cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ČL chilli koření
  • 1 ČL koření sladká paprika
  • 1 ČL drceného kmínu
  • 2 ČL majoránky
  • 200 ml hovězího vývaru s 1 PL hovězí Bujónky
  • 1 menší rajčatový protlak
  • 1 konzerva sterilovaných rajčat
  • 1 konzerva chilli fazolí
  • 2 kostky hořké čokolády
  • 1 špetka soli 
  • 1 špetka pepře
  • 2 PL oleje

Postup: 

Ve větším hrnci rozpálíme olej a opečeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidáme chilli, papriku a římský kmín a krátce koření orestujeme dokud se nerozvoní. Poté přidáme mleté maso a zprudka ho opečeme. Vařečkou maso rozdělíme tak, abychom neměli slepené hrudky masa. Jakmile je maso orestované ze všech stran, přidáme protlak, konzervu rajčata a fazolí a zalijeme připraveným vývarem z hovězí Bujónky. Směs promícháme, osolíme a opepříme, přikryjeme pokličkou a dusíme za občasného míchání asi 15 minut. Na závěr přidáme kostky čokolády a sušenou majoránku rozmělněnou v prstech. Chili con carne podáváme nejlépe s domácími chedarovými tortilkami.

 

DÝŇOVÉ RIZOTO:

• 250g dýňového pyré
• 100g rýže (Arborio, Carnaroli)
• 1PL olivového oleje
• 1ČL kurkumy
• špetka soli
• 1 cibule
• trocha oregana
• trocha chilli
• 0,5l vývaru z dýňovo parmezánové Bujonky (1 PL této Bujonky uvařená v 0,5 vody)
• 100g riccoty


Postup: Na pánvi na olivovém oleji orestujeme cibuli nakrájenou najemno, přidáme rýži a restujeme, dokud rýže nezesklovatí. Postupně přidáme dýňové pyré, kurkumu, sůl, pepř, chilli, oregano a 5 minut restujeme. Poté přidáme 100ml vývaru připraveného z parmezánovo-dýňové Bujonky, mícháme a necháme vývar vstřebat. Až je vývar vstřebaný přilijeme dalších 100ml vývaru a takto postupujeme za stálého míchání! dokud se rýže neuvaří (případně můžeme použít i trochu vody). Nakonec do rizota přidáme riccotu pro krémovější konzistenci a podáváme s nastrouhaným parmezánem a pečenou dýní, kterou jsem před pečení naložila do směsi olivového oleje, balzamika, chilli, soli, pepře a tymiánu.