BYLINKY

Měsíček lékařský (calendula Officinalis)

Měsíček lékařský je jednou z našich nejoblíbenějších bylinek. Najdete ho v řadě našich směsí, které zdobí zářivě oranžové květy této bylinky. Co se pěstování týká, měsíček je nezmar, roste dokonce i tehdy, když je úplné sucho a nevadí mu ani přímé sluneční světlo po celý den. O tom jsme se přesvědčili během suchého léta 2018. Měsíček měl i v době vysokých teplot a sucha desítky květů na každé rostlince. Měsíček kvete od května až do konce září. A právě koncem září dosahovaly květy takových rozměrů, až jsme tomu nevěřili. Husté plné květy byly často velké jako dlaň.

Jeho použití zdaleka není omezeno jen na výrobu čajů. Možná ještě známější je z kosmetického průmyslu. Kdo by neznal měsíčkovou mast, která nám pomáhá při různých kožních obtížích. Málokdo ví, že se dá použít i do kuchyně. Třeba na dozdobení, do pomazánek nebo do salátů. Jeho čerstvé květy obsahují řadu minerálů a vitamínů, především pak vitamíny A a C.

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria recutita)

Heřmánek je krásná, u nás v ČR hojně rozšířená bylina, zejména v teplejších oblastech. Můžeme ji najít po celé republice, často jako divoce rostoucí na stráních u cest. Nápadné jsou hlavně její krásné bílo-žluté kvítky, které v době květu tvoří obrovské množství. V přírodě jej můžeme snadno zaměnit s rmenem rolním, který je vzhledem velmi podobný, ale oproti heřmánku nemá takové účinky a je považován za plevel.

Má široké využití také v kosmetice, heřmánkové esenciální oleje se ve velké míře využívají i ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Podle statistik je dokonce heřmánek (spíše tedy jeho sušené květy) pátou nejobchodovanější bylinou na světě. Přidává se také do šampónů, parfémů, kosmetických krémů, mýdel, toaletních vod, zubních past, masážních olejů a mnoha farmaceutických přípravků včetně likérů.

Nejvíce oblíbený je však v čajích, hlavně pro jeho nezaměnitelnou chuť.

DIVIZNA VELKOKVĚTÁ (Verbascum densiflorum)

Divizna je jednou z tradičních bylinek. Její dlouhé, štíhlé květenství dorůstá běžně do více než 2 metrů, zatímco listy sahají výrazně níže. Roste na slunných místech, často na pasekách, stráních a pastvinách.

Zajímavostí je, že název divizna vznikl spojením slov „divy zná“, protože v ní obsažené ceněné látky se vzájemně doplňují. V našich čajích květy divizny používáme zejména pro jejich skvělou, nezaměnitelnou chuť a jasně žlutou barvu, která čaj krásně nazdobí. S diviznou se to však nesmí přehánět. To je také důvodem, proč ji v našich čajových směsích najdete v 5% zastoupení.

Květy divizny se také používají k aromatizaci likérů a bývaly používány k barvení látek a vlasů. Velký význam má i ve včelařství. Její pyl je bílkovinným zdrojem pro včelstva v letním období a podporuje dlouhověkost zimních včel.

Růže stolistá (Rosa centifolia)

Růže je symbolem lásky už od pradávna. Její krásné květy různých barev a typická opojná vůně potěší snad každou ženu. Růží existuje celá řada druhů, uvádí se až 300. U nás najdete právě růži stolistou.

Najdete ji v řadě našich čajů. Její krásné červené plátky upoutají svojí sytě rudou barvou a vůní. Čaj z okvětních lístků růže má příjemnou nasládlou chuť. Díky těmto chuťovým vlastnostem krásně zapadá do různých kombinací s dalšími bylinkami.

Okvětní plátky se také používají k výrobě růžového oleje, především v okolí města Grasse v jižní Francii.

BEZ ČERNÝ (Sabucus nigra)

Bez černý je velmi rozšířený, divoce rostoucí keř. Na konci jara je možné sbírat rozvětvené žluto-bílé květy, které krásně voní. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech. Vyskytuje se také hojně na venkově na plotech a domech i v zahradách, tedy především na místech bohatých na živiny, především dusík, a vlhkých místech. Květy mají vícero využití. My je v našich čajích používáme pro jejich nasládlou, specifickou chuť. Kromě květů nám tato rostlina dává také plody, kterými jsou tmavé, až černé bobule, které silně barví. I ty můžete najít v našich čajích. Jejich malá příměs vytvoří svoji typickou ovocnou chuť a čaj krásně obarví.

V domácí kuchyni je možné květenství máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda. Je možné z nich vyrobit i sirup.

SEDMIKRÁSKA (BELLIS)

 Její latinský název pochází ze slova "bellus" – "hezký". Drobné kvítky sedmikrásky zdobí travní porosty v parcích každé jaro a sbírat se mohou až do září. Tyto bílo-žluté květy mohou mít někdy až fialový nádech a najdeme ji pouze na prosluněných místech. Sedmikráska má podobnou vlastnost jako slunečnice, otáčí se za sluncem. V čajích udělá hodně parády, ale také vytvoří nasládlou, květovou chuť. Čaj ze sedmikrásky se dá pít teplý, vlažný i studený. 

Sedmikráska patří mezi jedlé květy, které skvěle zapadnou do jarní kuchyně. Svou krásou a nahořklou oříškovou chutí zpestří nejrůznější zeleninové saláty, například v kombinaci s dalšími jarními bylinkami jako je jitrocel, smetanka, fialka nebo hluchavka.  

MALINÍK (RUBUS IDAEUS LINNÉ)

Každý z nás si asi na první dobrou vybaví krásně červené plody maliníku - maliny. Často jsme je jedli jako malí, na prázdninách u babiček na vesnici. No řekněte, kdo by je neměl rád! Tyto zářivě červené plody jsou plné vitamínů. Maliník nám však neposkytuje jen plody. Jeho listy jsou významnou složkou v bylinkových čajích. Jejich chuť je opravdu specifická - plná, ovocně svěží a jemně kyselá. Hodí se proto skvěle i na léto pro přípravu ledových čajů. 

Sušené listy maliníku mají velmi neobvyklou konzistenci. Mají tendenci tvořit "hrudky", které mají až rosolovitý charakter. Pokud se s tím setkáte v našich nebo jakýchkoliv jiných čajích, nebojte, není to na závadu. Tento efekt je způsoben malými chloupky na listech, díky kterým sušená surovina dobře drží pohromadě.